آموزش سواد مالی به زنان
مروری بر راهبردها و برنامههای ویژۀ خانمها در جهان
پرداخت به سواد مالی زنان و دختران، یکی از راههای تأییدشده برای ارتقای توانمندیها، فرصتها و رفاه مالی آنان در سطح ملی و بینالمللی است. این در حالی است که بر اساس شواهد بهدستآمده از پیمایشهای کشورها، زنان یکی از گروههای آسیبپذیر و خاص در حوزۀ آموزش سواد مالی هستند. آنها در مقایسه با مردان، اعتمادبهنفسشان در امور مالی کمتر است و ضعف بیشتری در دانش مالی، مهارتها و برخی جنبههای رفتار مالی دارند. علاوه بر این، هنجارهای اجتماعی و برخوردهای قانونی متفاوت با مردان و زنان، موانع بیشتری را پیش روی توانمندسازی زنان قرار داده و دستیابی آنها را به آموزش، اشتغال، کارآفرینی و بازارهای مالی رسمی، محدودتر کرده است. همچنین، درآمد کمتر، طول عمر بیشتر و وقفههای شغلی زیادتر زنان نسبت به مردان، به دلیل فرزندآوری و مسئولیتهای مراقبتی، آنها را در برابر شوکهای مالی آسیبپذیر میکند. بنابراین، لازم است راهبردها و برنامههای ویژهای برای آنها تدوین شود.
سران جی20 در نشست ژوئن 2012، لزوم دستیابی زنان و جوانان به خدمات و آموزشهای سواد مالی را به رسمیت شناختند. آنها همچنین از مشارکت جهانی برای شمول مالی، شبکۀ بینالمللی آموزش سواد مالی، وابسته به سازمان همکاری و توسعۀ اقتصادی و بانک جهانی خواستند موانع احتمالی پیش روی زنان را شناسایی کرده و گزارش پیشرفت کار را تا نشست 2013 به آنها ارائه کنند.
کتاب «آموزش سواد مالی به زنان» مجموعۀ سه گزارش و تألیفات سازمان همکاری و توسعۀ اقتصادی با عناوین «زنان و سواد مالی»، «راهنمای سیاستی پرداختن به نیازهای زنان و دختران در زمینۀ آگاهی و آموزش سواد مالی» و «توانمندسازی زنان با آگاهیبخشی و آموزش سواد مالی» است.
در کتاب «زنان و سواد مالی»، به طرح مسأله و بیان دقیقتر ارائۀ شواهدی دربارۀ تفاوتهای جنسیتی در سواد مالی، بازتاب این تفاوتها در مهارتها و دستاوردهای مالی زنان و لزوم آموزش سواد مالی به آنها پرداخته شده است. همنین، گزارشی از اقدامات کشورها در زمینۀ رفع نیازهای زنان به آموزش سواد مالی و نتایج ارزیابی برنامههای موجود به همراه چالشها و درسهای آموخته، در اختیار سیاستگذاران قرار گرفته است. در ادامه، «راهنمای سیاستی پرداختن به نیازهای زنان و دختران در زمینۀ آگاهی و آموزش سواد مالی» آمده که حاصل تحلیل شواهد و سیاستهای مطرحشده در کتاب اول است و با ارائۀ چارچوب و ابزارهایی برای ارائۀ آموزشهای سواد مالی، سیاستگذاران و ذینفعان را در این مسیر یاری میکند. سرانجام، کتاب «توانمندسازی زنان با آگاهیبخشی و آموزش سواد مالی» علاوه بر بیان ریشهها و پیامدهای تفاوتهای جنسیتی در سواد مالی، با ارائۀ دادهها و شواهدی از پیمایشهای انجامشده در بین کشورهای عضو آیانافای و تبیین روانشناسی آنها، راه را برای انجام پژوهشها و پیمایشهای بیشتر در این حوزه هموار میکند.
این کتاب در آکادمی هوش مالی تهیه و توسط انتشارات دنیای پی منتشر شده است.
هشتگهای مرتبط
سایر عناوین

آموزش سواد مالی به نوجوانان | نقش مدارس
مروری بر تلاشهای سیاستی دولتها برای توانمندسازی نسل آینده

شایستگیهای اصلی در سواد مالی
کتابی دربارۀ ابزارهای سیاستی آموزشهای مالی در جهان
مطالب پیشنهادی
-
سواد مالی و فضای مجازی
گفتگو با دکتر محمدصادق افراسیابی، معاون محتوایی مرکز رسانههای دیجیتال در برنامه چهلستون؛ رادیو گفتگو
-
سواد مالی و مشاغل خانگی
گفتگو با خانم افسر موموندی، مدیر دفتر اقتصاد وزارت ارشاد اسلامی در برنامه چهلستون؛ رادیو گفتگو
-
ثروتمند یعنی این
مرز باریک فقر و ثروت؛ جلد 3 از مجموعۀ 6جلدی داستانهای سواد مالی برای نوجوانان 13 تا 15 سال
-
به اندازه پولم خرید میکنم
کتاب داستانی که به بچهها «انتخاب هدیه» برای تولد یک دوست را آموزش میدهد