بازیها، فرصتی برای آموزش سواد مالی
نگاهی به 100 بازی سواد مالی در جهان
در بسیاری کشورها، استفاده از ابزار سرگرمی و سرگرمآموزی به منظور اثربخشی فرایند یادگیری مفاهیم سواد مالی مورد توجه جدی قرار گرفته است. به لطف پیشرفت فناوری، سرگرمآموزی در این حوزه وارد مرحلۀ جدیدی در تحول آموزشی شده و با استفاده از ابزارهای رسانهای و مجازی تجربههای جذابی برای نسل جدید فراهم آورده است. از این رو، نهادهای فعال در حوزۀ سواد مالی دیگر به تدوین برنامههای آموزشی مکتوب اکتفا نمیکنند و طراحی بازیها و سکوهای کمکآموزشی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
«بازیها، فرصتی برای آموزش سواد مالی» ضمن معرفی و تشریح 100 بازی سواد مالی در جهان، نقش این بازیها را در آموزش سواد مالی به ویژه به نسلهای آینده به تصویر کشیده است؛ از بازیهای راینهای، شبیهسازی و اپلیکیشنها گرفته تا بازیهای رومیزی، کارتی، گروهی و نقشآفرینی در این کتاب معرفی شدهاند. در حالی که بسیاری از این بازیها به صورت مستقل انجام میشود، برخی از آ«ها به عنوان برنامههای تکمیلی در کنار دورههای آموزشی سواد مالی انجام شده و قابلیت اجرا در کلاس درس را دارد. برای مثال، شرکت ویزا با رویکرد یادگیری تجربه و شبیهسازی محیطی واقعی، بازی «پاداش» را تهیه و طراحی کرده که موضوعاتی مثل کسب درآمد، آشنایی با حسابهای بانکی، مدیریت پول، تصمیمگیری مالی، بدهی، سرمایهگذاری و بیمه را به روشی جذاب به نوجوانان آموزش میدهد. بازی در وباپ شبیهسازی تلفن همراه انجام میشود و دانشآموزان پس از پایان بازی، گزارشی از عملکرد و انتخابهای خود دریافت کرده و دربارۀ تصمیمهایشان با یکدیگر گفتوگو میکنند.
در برخی دیگر از بازیها، مانند اوبر، بازیکن در موقعیتهای مشابه زندگی واقعی قرار میگیرد. از تأثیر تصمیمها و انتخابهایش بر جوانب دیگر زندگی آگاه میشود و هزینهفرصت را میشناسد؛ موضوعی حیاتی که شاید آموزش آن به روش سنتی دشوار، کسلکننده و ناملموس باشد. ایدۀ این بازی پس از گزارش مفصل فایننشالتایمز از وضعیت شغلی و مالی رانندگان اوبر شکل گرفت و در نهایت، مؤسسۀ انجیپیاف آن را طراحی کرد. بازیکن به مدت یک هفته در نقش رانندۀ اوبر تصمیمهای دشواری میگیرد و پس از آن، آمار و ارقامی در اختیارش گذاشته میشود که نشان میدهد تصمیمهای او تا چه اندازه هوشمندانه بوده است.
مدستاندرکاران و فعالان حوزۀ سواد مالی و طراحان بازی با مطالعه و بهرهمندی از این تجربۀ جهانی میتوانند طیف متنوعتری از ابزارهای آموزشی را در اختیار بگیرند و به الگویی اجراپذیر برای تهیۀ بازیهای اثربخش سواد مالی متناسب با زیستبوم و فرهنگ ایران دست یابند.
این کتاب در آکادمی هوش مالی تهیه و توسط انتشارات دنیای پی منتشر شده است.
هشتگهای مرتبط
مطالب پیشنهادی
-
قصههای پول و بازار
اقتصاد به زبان کودکان؛ جلد 40 از مجموعۀ 40جلدی داستانهای سواد مالی برای کودکان 10 تا 12ساله
-
کشورها با آموزش سواد مالی دنبال پاسخ به چه نیازهایی هستند؟
نگاهی به راهبردهای ملی کشورهای اروپایی
-
پسانداز؛ این بار، ساده و جذاب
مانکی؛ یکی از موفقترین اپلیکیشنهای سلامت مالی به انتخاب تینکفوروارد