مروری بر پژوهش‌های معتبر سواد مالی در جهان

سواد مالی دیجیتال و تأثیر آن بر تصمیم‌گیری مالی زنان: شواهدی از هند

با وجود دسترسی روزافزون به ابزارهای مالی دیجیتال در سطح جهان، بسیاری از زنان به دلیل سطح پایینِ «سواد مالی دیجیتال»1 ، امکان استفاده و برخورداری صحیح از این ابزارها را ندارند و این مسأله به شدت بر تصمیم‌گیری‌های مالی و توانمندسازی اقتصادی آن‌ها تأثیر می‌گذارد. مطالعات دیگری نشان می‌دهد شکاف جنسیتی قابل توجهی در دسترسی به خدمات مالی در بسیاری از کشورهای جهان وجود دارد و بخش زیادی از آن ناشی از تفاوت در میزان استفاده از فین‌تک‌ها میان مردان و زنان است. به اعتقاد نویسندگان، دسترسی به فین‌تک یک پیش‌نیاز برای شمول مالی است. همچنین آشنایی بیشتر زنان جامعه با استفاده از فین‌تک برای سرمایه‌گذاری، پرداخت، کارآفرینی و مدیریت پول فرصت بیشتری برای مشارکت در اقتصاد و رشد رفاه فردی و اجتماعی ایجاد می‌کند.

سواد مالی دیجیتال

سواد دیجیتال توانایی دسترسی، درک و استفادۀ مؤثر از فناوری‌های دیجیتال است و سواد مالی دیجیتال را می‌توان توانایی دسترسی، درک و استفادۀ مؤثر از ابزار مالی دیجیتال تعریف کرد. در شرایطی که محبوبیت روزافزون اینترنت و تلفن‌های همراه، خدمات مالی در بستر موبایل را به یک کاتالیزور حیاتی برای افزایش مشارکت مالی و پیشرفت و توسعۀ اجتماعی تبدیل کرده، مطالعۀ2 کانت و همکارانش3 در سال 2018 حاکی از آن است که حدود 1/7 میلیارد نفر در دنیا، هنوز از هیچ بانکی استفاده نمی‌کنند و بیش از 56 درصد این جمعیت را زنان تشکیل می‌دهند.

نمونه‌شناسی پژوهش

از مجموع 385 نفر نمونۀ آماری این پژوهش در هند، 81 درصد متأهل بوده و حدود 30 تا 35 سال سن داشته‌اند. 29 درصد از این افرد کارگر کشاورزی، 20 درصد کارگر روزمزد، 33 درصد کارمند و 18 درصد صاحب کسب‌وکار هستند.

خلاصه‌ای از نتایج پژوهش

1- سواد مالی ناکافی، علت اصلی آن است که زنان کم‌تر از مردان از پیشرفت فناوری بهره می‌برند.

2- حمایت فعالان سواد مالی از برگزاری طرح‌های آموزشی سواد مالی دیجیتال برای زنان، منجر به توسعۀ دانش و توانایی‌های آن‌ها شده و زمینه را برای دسترسی بیشتر زنان به خدمات مالی ارائه‌شده در بستر دیجیتال فراهم می‌کند.

3- تمرکز بیشتر بر آموزش سواد مالی زنان، تصمیم‌گیری مالی آن‌ها را بهبود بخشیده و منجر به کاهش فقر، توسعۀ اقتصادی و برابری اجتماعی خواهد شد و ابزاری برای دستیابی به توسعۀ پایدار در هر کشوری است.

4- در آموزش سواد مالی دیجیتال، باید به کلاهبرداری‌های مالی و سایبری توجه ویژه‌ای شود تا امنیت بیشتری برای فعالیت زنان در این فضا ایجاد شود.

5- زنان با فراگیری سواد مالی دیجیتال، کم‌تر از گذشته برای مدیریت و انجام امور مالی خود به دیگران وابسته خواهند بود و می‌توانند با تصمیم‌گیری مالی مستقل، به استقلال مالی نزدیک شوند.

 

1- Digital Financial Literacy (DFL)

1- Digital Financial Literacy and Its Impact on Financial Decision-Making of Women: Evidence from India.

3- Demirguc-Kunt et al. 2018


هشتگ‌های مرتبط


نظر خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی